Voetbalwedstrijden

Met wekelijks zo'n 30 000 amateurwedstrijden in alleen al Nederland kunnen we wel stellen dat voetbal een sport is die de nodige mensen, indirect, bezig houdt. En met een gemiddelde van 2,77 goals per wedstrijd is er ook nog eens sprake van het nodige vermaak. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog de professionele wedstrijden. Met competities verspreidt over de hele wereld wordt er wekelijks voor de nodige aantal uren naar voetbal gekeken en uitgeoefend.

Internationale wedstrijden

Dan zijn er natuurlijk ook nog de internationale wedstrijden. Deze wedstrijden worden vaak in toernooivorm afgelegd. Bekende toernooien die jaarlijks plaatsvinden zijn de UEFA Champions League en de UEFA Europa League. Hier spelen de beste clubs uit landen van de EU tegen elkaar. Beide toernooien starten middels poulefases waarna de nummers 1 en 2 doorstoten naar de knock-out fases van het toernooi. De nummers 3 van de UEFA Champions League pouls stromen in bij de UEFA Europa League en kunnen via die weg nog kans maken op een Europese prijs. Een andere gelegenheid voor internationale wedstrijden is de seizoensvoorbereiding. Gedurende de winter- en zomerstop vertrekken veel clubs op trainingskamp. Tijdens deze kampen worden vaak oefenwedstrijden gespeeld. Ook worden er steeds meer prestigieuze toernooien georganiseerd.

Eindtoernooien

Naast de wedstrijden van clubs zijn er ook nog de wedstrijden die plaatsvinden op eindtoernooien. Iedere 4 jaar vindt er zowel een Europees- als Wereld kampioenschap voetbal plaats. Middels kwalificatiewedstrijden kunnen landen zich plaatsen voor een deelname. Gedurende dit toernooi worden er wedstrijden gespeeld tegen diverse wereldlanden. Eindtoernooien beschikken over dezelfde opzetten als internationale toernooien. Landen kunnen dus via hun groep terecht komen in de knock-out fase en op die manier proberen door te stoten naar de finale. Nederland heeft eenmaal een groot eindtoernooi gewonnen. In 1988 waren zij de beste op het Europees Kampioenschap in Duitsland.