Voetbal

Voetbal, iedereen heeft er wel een mening over. Maar wát is voetbal nu eigenlijk? En waarom wordt het overal ter wereld gespeeld?

Voetbal; Van én voor iedereen!

Voetbal is een teamsport die aan het begin van de twintigste eeuw is ontstaan op de manier zoals we het nu kennen. Gedurende deze periode is er een bepaalde cultuur rondom de sport ontstaan. Het wordt gezien als een echte vrienden sport die verbindt en bovendien overal door jong en oud beoefend kan worden. De sport wordt op veel verschillende niveaus gespeeld. Zodoende kun je stellen dat er sprake is van een soort voetbalpiramide. Met bovenaan de absolute professionals en onderaan de amateurs. De Nederlandse voetbalvakbond KNVB geeft invulling aan wedstrijden voor deze voetbalteams in verschillende niveaus.

Lid van de plaatselijke FC

Gezien de grote groep mensen die de sport sinds dag één volgt of zelf beoefent, is, er sprake van een grote hoeveelheid media aandacht. Iedere krant, TV zender of website laat het wel eens de revue passeren. Mede daardoor is de populariteit van de sport gedurende de jaren alleen maar toegenomen. Dit was tevens de geboorte van de 'voetbalsupporter'. Door de steeds toenemende belangstelling kwamen er steeds meer voetbalverenigingen, wat resulteerde in meer en grotere teams. Anno 2018 beschikt vrijwel ieder dorp in Nederland wel over een plaatselijke voetbalvereniging.

Balletje trappen?

De meeste voetbalcarrières starten bij de jongens vaak op 5- of 6- jarige leeftijd. Meisjes zijn vaak iets ouder. Dat sporten belangrijk is voor de gezondheid is inmiddels wel bekend. Maar het kiezen voor een sport als voetbal heeft vaak ook een sportief en recreatief doel. Zo ben je bij het beoefenen van de sport al snel 2 tot 3 dagen in de week met leeftijdsgenoten op pad. Hiermee creëer je op jonge leeftijd al een sociaal netwerk met je medevoetballers. Een andere veel voorkomende reden is omdat oudere broers / zussen of klasgenoten al op voetbal zitten.