Johan Cruyff

Johan Cruyff

Nederlands' grootste voetballer aller tijden is de enige in deze lijst naar wie een voetbalstadion is vernoemd. Na het trieste overlijden van de legendarische nummer 14 in 2016 besloot Ajax de naam van hun stadion te veranderen in de Johan Cruyff Arena.

Held van Catalonië

Johan Cruyff begon met voetballen bij zijn jeugdliefde Ajax. Na ruim 200 officiële wedstrijden met daarin 190 goals vertrok hij naar Spanje om voor FC Barcelona te gaan voetballen. Johan Cruyff stond bekend om zijn spelinzicht en fluwelen techniek. Met name in Catalonië wordt Cruyff geroemd. Hij heeft tevens zijn zoon Jordi vernoemd naar de beschermheilige van de regio Catalonië: Sint-Joris. In de najaren van zijn carrière was Cruyff nog actief in de Verenigde Staten, gedurende zijn verblijf in vervulde Cruyff tevens een technische functie bij Ajax.

Cruijffiaans

Naast zijn sportieve carrière was Cruyff ook nauw betrokken bij het maatschappelijke aspect. Zo richtte hij de Johan Cruyff foundation op, een non-profit organisatie die zich inzet voor kansarmen jongeren door middel van de aanleg van zogenaamde Cruyff Courts wereldwijd. Daarnaast ontstond de Johan Cruyff Acadamy, een opleidingsinstituut voor topsporters die school willen combineren met topsport. Ook had Johan Cruyff een populair en gelijknamig sneakermerk.

Ook had Johan Cruyff een identieke vorm van taalgebruik. Dit heeft later de benaming Cruijffiaans gekregen en staat bekend om de plat Amsterdamse uitspraak en het intrappen van open deuren. Enkele legendarische uitspraken zijn: “Elk voordeel heb zijn nadeel” en “Je moet schieten, anders kun je niet scoren.”.

Nevencarrière

Na zijn carrière als voetballer ging Cruyff zich verdiepen in het trainerschap. Ook hier zette hij zijn eerste stappen bij zijn Ajax. Om vervolgens de nodige successen te boeken met FC Barcelona.

Daarnaast was Cruyff jarenlang actief als voetbalanalist bij Europees voetbal en eindtoernooien als het EK en WK. Verder bemoeide Cruyff zich meerdere malen op bestuurlijk niveau met Ajax. Tot een geslaagd huwelijk kwam het echter niet.


Laatst gewijzigd: 2018-11-15 13:40:55