Beste voetballers

Iedere sport en tijdperk heeft wel zijn eigen fenomenen. Zo heeft de wereld van het proftennis al jaren te maken met de tweestrijd tussen Rafael Nadal en Roger Federer. En wat zou de bokswereld zijn zonder legendes als Mike Tyson en Evander Holyfield? We gaan vandaag kennis maken met de meest kleurrijke, invloedrijke en spraakmakende voetballers van de afgelopen 50 jaar!

Kenmerken

Glimmende schoenen, afgezakte sokken of een raar loopje. Allerlei aspecten die kenmerkend zijn voor een icoon. Stuk voor stuk zijn het, op ieder zijn eigen wijze, opvallende verschijningen. Het zijn vaak details die de fenomenen van andere, eveneens goede, voetballers onderscheiden. Kenmerkend is het doorgaans eigenwijze karakter dat een fenomeen bezit. Stuk voor stuk zijn het individuen die een ietwat eigenwijze manier van denken hanteren. Mede daardoor worden fenomenen niet altijd even goed begrepen door de media. Dit heeft in het verleden al voor de nodige botsingen gezorgd.

Leven na de sport

Een spraakmakende sportcarrière staat lang niet altijd garant voor een spoedig verloop ná hun carrière. Wanneer fenomenen hun sportieve carrière in willen ruilen voor een maatschappelijke levert dit nog wel eens problemen op. Zo verloor bokser Mike Tyson maar liefst 300(!) miljoen euro! Zo zijn er ook tal van gevallen binnen de voetballerij. Zo hebben Ex- internationals Glenn Helder en Andy van der Meijde jarenlang met (gok)schulden gekampt.

Bibliografiën van topsporters

De laatste jaren zijn fenomenen met enige regelmaat terug te vinden in de vorm van een film of boek. Vaak gaat het hier dan over het levensverhaal van de sporter, uitgewerkt in de vorm van een bibliografie. Dit heeft mede als doel de buitenwereld aan te tonen dat het leven van een topsporter lang niet altijd over rozen gaat. Het publiek is, met name bij fenomenen, kritisch en snel oordelend. Ook met de fenomenen van vandaag zullen soortgelijke gebeurtenissen aan het licht komen.