Spelregels

Voetbal spelregels

Voetbal wordt vanaf dag één gespeeld op een grasveld. De laatste jaren wordt het gras echter nog wel eens vervangen door kunstgras. Het speelveld is rechthoekig van vorm en mag volgens de KNVB een minimale lengte van 100 meter en maximaal 105 meter hebben. De breedte bedraagt minimaal 64 en maximaal 69 meter. Vanaf 12-jarige leeftijd speel je op het bovengenoemde veld. Bij dit grote veld is er sprake van spelen in een elftal. Dit houdt in dat je met 2 teams met beide 11 spelers en 5 wisselspelers aan de aftrap staat. Gedurende een wedstrijd mag je 3 tot max. 5 keer een speler wisselen. Kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 11 spelen doorgaans op een half speelveld. Dit veld is 50 meter lang en breed. Deze wedstrijden worden gespeeld in teams van 7.

Lengte van de wedstrijd

Een doorsnee wedstrijd start altijd met een tos. Hier vraagt de scheidsrechter aan de aanvoerder van het uitspelende team kop of munt te kiezen. Valt de munt op de door de aanvoerder gekozen term, dan mag hij kiezen of hij begint met de aftrap of een speelkant kiest. Een reguliere wedstrijd bedraagt 2 keer 45 minuten. Met 15 minuten pauze tussen de twee helften in. Mogelijk oponthoud in de vorm van bijvoorbeeld blessures wordt altijd als blessuretijd opgeteld en aan het eind van de desbetreffende helft aan de reguliere tijd vastgeplakt. De algehele tijdsduur van de wedstrijd is afhankelijk van de leeftijd van de spelers. Zo spelen 65+ veteranen meestal 2 keer 35 minuten. En de jongste jeugd (4-7 jaar) 2 keer 20 minuten.

Beschik jíj over stalen zenuwen?

Mocht er na de reguliere speeltijd nog geen winnaar zijn dan wordt er in de daarvoor bestemde wedstrijden een verlenging gerealiseerd. Dit houdt in dat beide teams 2 keer 15 minuten langer spelen om zodoende nog een goal te kunnen forceren. Mocht dit niet lukken wordt er overgeschakeld naar strafschoppen. Strafschoppen worden om de beurt genomen op 11 meter van een door de tos gekozen doel.

De aanval is de beste verdediging

Met name bij het spelen van wedstrijden in teams van 11 wordt er gebruik gemaakt van een opstelling. Er zijn talloze formaties mogelijk, maar doorgaans wordt er gekozen voor een opstelling in de vorm van 4-3-3, 4-4-2 of 3-4-3. Dit is mede afhankelijk van de tegenstander. Een team wordt onderverdeeld in een doelman, verdediging, middenveld en aanval.

Scheidsrechters en grensrechters

Een voetbalwedstrijd wordt in de jeugd geleid door alleen een scheidsrechter. Zodra de wedstrijden op groot veld plaats gaan vinden, zal hij geassisteerd worden door 2 grensrechters. Zij zullen helpen aangeven wanneer er sprake is van een corner, uitbal of buitenspel. Er is sprake van een corner wanneer de bal over de achterlijn rolt nadat die door de verdedigende partij aangeraakt is. De bal wordt dan vanaf de toegewezen hoek opnieuw in het spel gebracht. Een uitbal wordt verricht nadat een bal via de tegenstander over de zijlijn is gegaan. De bal wordt dan middels een inworp vanuit de nek terug in het spel gebracht. Van buitenspel is sprake wanneer een speler zich dichter bij de doellijn van de tegenstander bevind ten opzichte van de bal én zijn voorlaatste belager. De grensrechter kan dit alles aangeven middels een vlag die hij bij zich draagt.

Hulplijn

Bij professionele wedstrijden wordt er inmiddels al gebruik gemaakt van koptelefoons en VAR. VAR staat voor video assistent referee en biedt de mogelijkheid bepaalde spelsituaties vanuit andere hoeken terug te kijken op een langs het veld geplaatst scherm. Het spel ligt dan tijdelijk stil.

Wanneer er sprake is van een overtreding op de tegenstander kan de scheids- of grensrechter dit aangeven. Afhankelijk van de plaats zal er dan een vrije schop of strafschop worden toegekend en een bijbehorende straf in de vorm van een gele of rode kaart. Dit is afhankelijk van de ernst van de overtreding. Zodra de speler 1 rode of 2 gele kaarten krijgt toegekend, moet hij het speelveld verlaten en kan het hem een mogelijke langere schorsing opleveren.

Wanneer er een overtreding wordt gemaakt op een speler in het vijandelijke strafschopgebied, kan dit resulteren tot een strafschop. Alle overtredingen die daar buiten worden gemaakt, zullen worden afgedaan met een vrije trap.

Laatst gewijzigd: 2018-11-15 11:19:18